top of page

ΕΦΙΠΠΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

3.JPG

     H Έφιππη Τοξοβολία αποτελεί τη πλέον αρχέγονη πρακτική συνεφαρμογή των δύο αειχρόνων βασικών συνιστωσών του Πολέμου που είναι το «πυρ» και η «κίνηση». Εν προκειμένω, το «πυρ» υλοποιείται από την τόξευση του βέλους του αρχαιότατου και πρώτου εκηβόλου όπλου, του, τόξου, ενώ η κίνηση από τον εκάστοτε βηματισμό του Ίππου και δη τον καλπασμό του.

 

     Κατά την Έφιππη Τοξοβολία ο Εφιπποτοξότης (ή Ιπποτοξότης όπως, αδοκίμως, απεκαλείτο στην αρχαιότητα) θα έπρεπε να καρφώσει το βέλος του στο στόχο του κατά την διάρκεια ενός εκ των καλπαστικών χρόνων  κατά τον οποίο και τα τέσσερα πόδια του Ίππου του βρίσκονται στον αέρα προς αποφυγή των κραδασμών της επαφής των πελμάτων με το έδαφος κι έτσι, του αποτελεσματικότερου στοχασμού. Και όπως ακριβώς η Έφιππη Τοξοβολία εξετελείτο στο παρελθόν, το ίδιο εκτελείται και σήμερα.

 

     Η Έφιππη Τοξοβολία πρωτοεμφανίζεται κατά την εποχή του Σιδήρου (1300 π.χ.χ.) αντικαθιστώντας την τοξοβολία από άρματος η οποία προηγήθηκε και τα πρώτα τεκμήριά της στη μεσοποτάμια αυτοκρατορία των Ασσυρίων (περίπου τον 9ο π.χ.χ. αιώνα) αντικατοπτρίζουν τις επιδράσεις των εισβολών προηγηθέντων περσικών λαών.

 

     Η πρωταγωνιστικότητα στην Έφιππη Τοξοβολία  του τόξου, ενός όπλου το οποίο δεν ευρίσκετο στο επίκεντρο της εκτιμήσεως του ηρωικώς σκεπτομένου αρχαίου Ελληνικού Κόσμου, αλλά και της δυνατότητος φυγής δεν επέτρεψαν την ευρεία διάδοση της Έφιππης Τοξοβολίας στην αρχαία Ελλάδα. Παρά ταύτα την διακρίνουμε και στους αρχαίους  Θράκες, Κρήτες αλλά και στο στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο οποίος παρέταξε Εφιπποτοξότες στη Μάχη του Υδάσπη (326 π.χ.χ.) κατανικώντας τον ινδό βασιλέα Πουρουβάασα (Πώρο) του σημερινού κράτους υπό το όνομα «Παντζάμπ». Κατά τους νεώτερους χρόνους οι Έλληνες Στρατιώτες της Αναγεννήσεως, οι προπομποί της μεγάλης Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 περί των οποίων έχει αναφερθεί εκτενώς ο ιστοριοδίφης-μεσαιωνολόγος Κωνσταντίνος Σάθας, ήσαν και Εφιπποτοξότες και η Ομάδα των «Ελλήνων Κενταύρων», η οποία ιδρύθηκε το 2008, αναβιώνει στην Ελλάδα την εποποιία εκείνων των γενναίων Ελλήνων Στρατιωτών της Αναγεννήσεως με την εκπαίδευση και τις τακτικές τους.

 

     Φημισμένους Εφιπποτοξότες ανέδειξε η μεγάλη Μογγολική Αυτοκρατορία του Τσίγκις Κχάαν και, γενικώς, οι ιππικοί λαοί της Ιαπωνίας, της Κίνας αλλά και της απέραντης Ευρασίας.

 

     Στη σύγχρονη εποχή, διεθνώς, αναβιωτής  της Έφιππης Τοξοβολίας είναι ο παγκόσμιος Πρωταθλητής της και Δάσκαλός μας, Ούγγρος, Kassai Lajos, Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών στην Ουγγαρία!

 

     Στη σημερινή Ελλάδα, η Έφιππη Τοξοβολία εισήχθη το 2005 από τον Αριστοτέλη Ηρ. Καλέντζη, πρώτο Έλληνα μαθητή του Ούγγρου παγκόσμιου πρωταθλητή της Έφιππης Τοξοβολίας Kassai Lajos, το 2005. Και, βεβαίως, μαζύ με την Έφιππη εισήχθη στην Ελλάδα και η Παραδοσιακή, ή, Ενστικτώδης Τοξοβολία. Ο Έλληνας μαθητής του μεγάλου Ούγγρου δασκάλου εκπροσώπησε τον διεθνή Οργανισμό “KASSAI” στην Ελλάδα, εντάσσοντας σ’ αυτόν τη χώρα μας ως μία από τις 12 χώρες οι οποίες παγκοσμίως τον αποτελούσαν. Από τότε στην Ελλάδα λειτουργεί η Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ» η οποία, από το 2013 είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

     Ακόμη και στη περίπτωση κοινών στόχων, οι δρόμοι προς αυτούς είναι διαφορετικοί για κάθε ον, όπως διαφορετικά είναι και τα δακτυλικά αποτυπώματά μας. Διότι, η σκέψη ενός εκάστου διαφέρει από την σκέψη του διπλανού μας με την ίδια διαφοροποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Όλοι παρόμοιοι, …άρα όλοι διαφορετικοί, …άρα όλοι άνισοι, αλλά…Η κοινή πραγματικότητα είναι πάντοτε αντίξοα ελκυστική διότι, ακριβώς, την αντιληπτική προσέγγισή της δυσχεραίνει η παρεμβολή του «άλλου». Και, αυτή η δυσχεραντική παρεμβολή του «άλλου» ομορφαίνει με υπερκεραστικό ενδιαφέρον τη δική μας προσπάθεια ώστε να αποφεύγεται η μονοτονία μιας επαναλαμβανόμενης ρουτίνας.

 

     Η Ομάδα των «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ» κατευθύνεται προς την κατάκτηση ενός συγκεκριμένου στόχου : της αυτοβελτιώσεως των Μελών της με εφαλτήριο την Έφιππη Τοξοβολία. «Εφαλτήρια» θα μπορούσαν να είναι πολλά, δική μας επιλογή η επιλογή του συγκεκριμένου. Και είναι δεδομένο ότι σ’ αυτή την «πορεία» προϋποτίθεται η εναρμόνιση των διαφορετικοτήτων και ανισοτήτων όχι προς τα «κάτω» αλλά προς τα «πάνω»! Μόνον έτσι μπορεί να υπερκερασθούν οι φραγμοί των υποκειμενικοτήτων και η Ομάδα, ως ενιαία οντότητα να οδηγηθεί και να κατακτήσει το στόχο της.

 

     Το πρώτο βασικό ερώτημα είναι «Γιατί Έφιππη Τοξοβολία;». Ή μάλλον, «Γιατί όχι μόνον Ιππασία ή μόνον Τοξοβολία;». Η απάντηση ανάγεται στην ενότητα και τον δυισμό, στη «δυτική» και «ανατολική» σκέψη και στη συνδυαστική ακεραίωση η οποία εγγυάται μια ανεμπόδιστη αμφιθέαση του Κόσμου ως ενιαίας οντότητος και όχι ως αντιθετικά διαιρεμένης ουσίας. Ο μονοδιάστατος ορθολογισμός της δυτικής σκέψεως απεδείχθη ακόμη και για τους ίδιους τους «εφευρέτες» του άγονος, κρινομένου εκ του αποτελέσματος των σημερινών δυτικών Κοινωνιών οι οποίες εμφανίζονται καθολικά ανερμάτιστες και παραπαίουσες χωρίς προσδόκιμο μέλλον. Αντιθέτως, η συνδυαστική ενότητα της πραγματικότητος που χαρακτηρίζει την ανατολική σκέψη εφοδίασε τις ανατολικές Κοινωνίες με «έρμα» κι ευστάθεια ώστε, πολλές από αυτές έχοντας υποστεί σκληρές δοκιμασίες να αναδεικνύονται πάντα μετά από αυτές ακόμη πιο ισχυρές κι ευσταθείς. Εμείς, που αποτελούμε γέννημα και θρέμμα δυτικής Κοινωνίας, απελευθερώνοντας εαυτούς από το όποιο φιλοσοφικό «ταμπού» επιτρέψαμε στο αδέσμευτο ένστικτό μας να αποφασίσει αβίαστα «ανθ’ ημών», επιτρέποντάς μας να ανακαλύψουμε τη βαθύτερη αλήθεια μας, υιοθετώντας ανεπιφύλακτα την συνδυαστική ενότητα της πραγματικότητος. Για μας η πλήρης απουσία χρωμάτων (μαύρο) και η πλήρης συνύπαρξη όλων των χρωμάτων (λευκό) της πραγματικότητος διαμορφώνουν τον ορώμενο κύκλο ο οποίος συγκροτείται και ακεραιώνεται από δύο ισότιμα μέρη, από το Γιν και το Γιαγκ, τα οποία αν και δύο διαφορετικά δεν είναι αυτονομημένα αλλά εισχωρούν το ένα στο άλλο σχηματίζοντας μία ενότητα. Έτσι, στον ενιαίο κύκλο της προσπαθείας μας, συνυπάρχει το εσωτερικό μονοπάτι (Τοξοβολία) και το εξωτερικό μονοπάτι (Ιππασία), εναρμονίζονται μεταξύ τους και μας προάγουν σε ένα διέξοδο ισορροπίας πνεύματος και σώματος που αποτελεί και την «πύλη» προς την αυτοβελτίωσή μας.

 

     Το δεύτερο βασικό ερώτημα είναι «Γιατί Ομάδα και όχι μεμονωμένα άτομα;». Η απάντηση είναι σαφής : διότι για να χειροκροτήσεις δε μπορείς να τα καταφέρεις με το ένα χέρι και για να είναι όσο γίνεται πιο ηχηρό το χειροκρότημα χρειάζονται περισσότερα χέρια, τα χέρια και των «άλλων» που θα χειρο-κροτούν συντονισμένα. Και, ο Κόσμος δεν είναι μονοπρόσωπος αλλά πολυπρόσωπο άθροισμα διαφορετικοτήτων με αποτέλεσμα να αποτελεί αδήριτο χρέος η ανάληψη μιας μεγάλης ευθύνης από τον καθένα μας : «ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΝΑ ΣΩΣΩ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ!» Αυτή είναι η αριστοκρατική πρόθεση – υπόσχεση του αρχαίου, παραδοσιακού, βουδισμού Μαχαγιάνα ο οποίος επιδιώκει τη λύτρωση όλων των όντων που αντιλαμβάνονται τον Κόσμο και τις πραγματικές διαστάσεις των υπάρξεών τους. «Αριστοκρατική», διότι δεν μιλά γενικώς και αορίστως  για την σωτηρία «όλων των όντων» αλλά για την σωτηρία των όντων που διαθέτουν αντίληψη, όπως κάθε ειλικρινής πρόθεση απαλλαγμένη από την λαϊκίστικη τυραννία της «ευαρέσκειας και αποδοχής» από τους πολλούς. Οι πιστοί του Μαχαγιάνα δεν αρκούνται στην εξατομικευμένη λύτρωσή τους αλλά στοχεύουν και στη λύτρωση όλων των φωτισμένων όντων που βρίσκονται γύρω τους. Σε αντίθεση με τους πιστούς του μικρού Βουδισμού Χιναγιάνα οι οποίοι επιδιώκουν την ατομική τους λύτρωση (μικρή ευσπλαχνία), οι πιστοί του Μαχαγιάνα επιδιώκουν να μετατραπούν σε μποντισάτβα (φωτισμένα όντα) για να μπορούν να λυτρώσουν κι άλλους (μεγάλη ευσπλαχνία). Και ο βουδισμός Μαχαγιάνα, αυτή η μεγάλη και αρχαία παράδοση, κυριαρχεί στο Θιβέτ, στη Μογγολία, στη Κίνα, στο Βιετνάμ, στη Κορέα και στην Ιαπωνία όπου το Ζεν αποτελεί μέρος του Μαχαγιάνα.

 

     Το τρίτο βασικό ερώτημα είναι ο «τρόπος». Ίπποι, Τόξα, βιβλία, λόγος, άσκηση, ακινησία, τεχνολογία, πριμιτιβισμός, διδασκαλία, σιωπή; Τίποτε από αυτά ή, μάλλον, όλα αυτά μαζύ! Ζεν! Μια μαθητεία χωρίς μαθητές ή, μάλλον, μόνον με μαθητές, μια εκπαίδευση χωρίς εκπαιδευτές ή, μάλλον, μόνον με εκπαιδευτές, μια άσκηση χωρίς ασκουμένους ή, μάλλον, μόνον με ασκουμένους! Μια γνώση και ικανότητα κατευθείαν στην ουσία φιλτραρισμένες μέσα από την παλλόμενη αρτηρία του ενστίκτου. Ο «τρόπος» λοιπόν, είναι ο μη τρόπος, ο παλμός της αρτηρίας που απλώς, είναι ούτω πως, επειδή, ούτω πως είναι!

 

     Το τέταρτο και τελευταίο, βασικό ερώτημα είναι ο «χαρακτήρας». Μια λέξη μόνον, ένα «κλειδί» για ν’ ανοίξει το σεντούκι με το θησαυρό : ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ! Μέσα σ’ αυτή τη λέξη περικλείεται το μυστικό κάθε ανθρώπινης νίκης. Μόνον η αυτοπειθαρχία εγγυάται προσήλωση στην έννοια της Τιμής, της Αφοσιώσεως, του Καθήκοντος και της Μαχητικότητος που άγουν στη ηθική δικαίωση!   Κι εμείς αγωνιζόμαστε μόνον για τη νίκη!

 

     Η προσπάθειά μας δεν στοχεύει στο να γίνουμε 'Βούδες' αλλά σε κάτι πολύ πιο σημαντικό, εφικτό και απαραίτητο : να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. Ο Λιν Τσι, φημισμένος δάσκαλος του βουδισμού Χαν (ο κλάδος του βουδισμού Mαχαγιάνα που επεκράτησε στη Κίνα κατά την περίοδο της δυναστείας των Χαν, 206 π.χ.χ. – 221 μ.χ.χ.) συμβούλευε τους μαθητές του : «Όταν πρέπει να ντυθείς ντύσου, όταν πρέπει να περπατήσεις, περπάτα. Μη προσπαθείς να γίνεις Βούδας, απλά προσπάθησε να είσαι ο εαυτός σου. Ο χαζός θα σε λοιδορήσει, ο σοφός θα σε καταλάβει!»

 

     Δεν πρόκειται περί υπερ-αισιοδοξίας, αφού δεν είμαστε ούτε οπτιμιστές, ούτε πεσιμιστές, αλλά εμείς,  οι «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ», διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι γύρω μας είναι σοφοί, κρίνοντας από την αντιληπτικότητα όσων μας προσεγγίζουν.

P5041209ααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα.JPG
P5081288αααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα
41992025_1899264576853577_54433620940554
43497161_1977899552291116_61760065102843
43053189_1972959212785150_63786312862143
29.jpg
40.jpg
57.jpg
271012019 (1).jpg
unnamed.jpg
1.JPG
1742021 (933)AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.JPG
P1010632FFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF
ΩΙΓΝΕΤΕ.jpg
bottom of page